Yazılar

M1 Darboğazı ve Çöp Kütüphane Yazılımcıları Hk.

Apple M1 CPU birçok işlemde başarılı ancak bazı işlemlerde zannedildiği kadar iyi olmadığı kesin. Abartıldığı kadar muhteşem bir performans sunmuyor. Macbook Air kullanıcısıyım cihazı iş amaçlı kullanıyorum ve işim tamamiyle tarayıcı üzerine. Tarayıcıda sitelerin JS dosyasını incelemek için açtığımda sıkıştırılmış bir JS dosyasını göstermeye çalışırken CPU yükte gözükmese bile arkada çalan müziğin dar boğazdan dolayı bozulmalar olduğunu çok rahat hissedebiliyorsunuz. M2 Air’i bekliyorum umarım bu tarz küçük işlemlerde bile darboğaza düşmeyen bir işlemci olarak önümüze gelir.

 

Nasıl Darboğaz olur yaa?

Hee bu nasıl sorusunu şöyle cevaplayacağım bence olarak. Öncelikle efsane bir darboğaz oluşuyor bunun ilk sebebi ise RAM paylaşımı bence. Çünkü şöyle bir olayı var bu işlemcinin Ekran kartı içinde ve bu ekran kartının kendi ram’i yok e bende 8GB olan modeli var o ram hem appleri çalıştırıp hem de o applerin grafiklerini işliyor WTF! bunu başta hesap etmeyen ben şu an darboğazda boğuluyorum! Bunu tahmin edebilseydim bir üst modeli alırdım kesinlikle ama benim planlarımı bozan bazı appler var onlarıda alt başlıkta açıklıyorum…

 

Neden RAM Darboğazı Var?

Bu başlıkta RAM canavarı bazı appleri ifşalayacağım nalet olasılar 🙁 Bu uygulamalardan bazıları Chromium altyapısını kullandığı için RAM’i öyle bir tüketiyor ki aklın hayalin şaşar 🙁

  • WhatsApp Desktop
  • Spotify
  • Google Chrome

Bu applerin geliştiricilerinin tamamen mantıksız insanlar olduğunu düşünüyorum yazılım dünyasında her şeyi native yapalım web tabanlı olsun rüyasına fazla kapıldılar. Mantıksızca hareket ediyor ve bazı şeyleri hesap edemiyorlar. Bunun farkına galiba 10 yıldan fazladır embedded yazılım konusunda master yapmış kuzenim vardırdı, Kendisinin “C” dili ile yatıp kalktığı Dünya’da yazılımcıların Android dünyasının nasıl içine ettiklerini 5 dakikada anlattı; İnternetten ekrana tıklayınca sayı arttırma üzerine bir android uygulama indirdi. Sonra kendisi aynı uygulamayı kütüphanesiz yazdı sonuç ise şöyle; İnternetten indirdiği uygulama 2-3MB civarı iken yazdığı 200KB civarındaydı. İşte orada kütüphane kültürünün çöp yazılımcılar doğurduğunu ve koca bir ekosistemin nasıl içine ettiklerini anladım. Android mevzusunun benzeri ise Chromium’da geçerli bu altyapı oldukça verimsiz bir kaynak tüketimi sağlıyor. Kütüphane yazılımcıları ise buna bayılıyor. Gerekmediği sürece kütüphane kullanan çöplere selam olsun!

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir